Szukaj
Close this search box.

Badanie poziomu cukru we krwi – na czym liczy i jak warto je spełnić?

Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?

Badanie poziomu cukru we naturze – na czym liczy i jak o je dokonać? Badanie poziomu glukozy we naturze to niepowtarzalne z pierwszych badań diagnostycznych. Pozwoli ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, i nieco je przyjmować. Dowiedz się, kiedy udać się na badanie, a jeszcze która jest podstawa poziomu cukru na czczo i po jedzeniu.

Badanie poziomu cukru we naturze – na czym liczy i jak o je dokonać?

Kiedy zbadać poziom glukozy?

Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Przylegają do nich:

osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.

Kto powinien prowadzić badanie poziomu glukozy? Każdy młody człowiek – raz w roku (szczególnie osoby po 45. roku życia), kobiety w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w projekcie wykrycia cukrzycy ciążowej), a także postaci z rodziny podwyższonego ryzyka, m.in.:

mające na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po przebytej cukrzycy ciążowej,
u których istnieje podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Kiedy się przygotować do poszukiwania poziomu cukru?

Badanie poziomu glukozy produkuje się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej wybrać się na nie przed śniadaniem i zwolnić z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, jaki jest brany i redukowany podczas każdej sytuacji ruchu, wynik badania może wtedy zaprezentować się zaniżony. Dzień przed testem warto też unikać tłustych posiłków i przetworzonych przekąsek.

Jak prowadzi badanie?

Badanie poziomu glukozy polega na uzyskaniu próbki krwi z żyły łokciowej lub opuszki palca. Można stworzyć również test obciążenia glukozą, który polega na badaniu poziomu cukru we naturze na czczo, a następnie po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm funkcjonuje prawidłowo, po upływie obecnego etapu poziom cukru powraca do zasady. Skoro nie, istnieje więc znak do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.

Norma cukru na czczo (u kobiet zdrowych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)

Norma cukru po jedzeniu (u kobiet zdrowych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)

Dlaczego poziom cukru rośnie po spożyciu posiłku?

Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji jedzie do rozwiązania insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina płaci za transport glukozy z krwi do tkanek – wpływa ona do ich wnętrza, natomiast jej nadmiar magazynowany jest w wątrobie. Norma cukru po życiu jest wtedy odmienna od jego poziomu na czczo. Gdy glukozy we naturze jest zbyt mało, przylega do tzw. hipoglikemii, której wzorami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może spowodować nawet do śpiączki.

Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy zobaczyć objawy hiperglikemii. Przylegają do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i ograniczona ostrość widzenia. W niniejszy technika organizm wspomina o za wysokim poziomie glukozy, którą próbuje wydalić. Nagły, odkładający się stan hiperglikemii może powodować niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu czy nawet śpiączką.

 

zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?

0 0 votes
Jak oceniasz ?
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Polecane wpisy
Udostepnij
Facebook
Pinterest
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Kategorie
0
Would love your thoughts, please comment.x